Dit weekend is het tropisch warm. Koken is dan niet altijd fijn. Daarom vier tips om je keuken (en hoofd) koel te houden. Wel zo fijn als je dol bent op kokkerellen, zodat je niet de hele tijd zweetdruppels van je hoofd hoeft af te vegen.

Koken en warme dagen gaan lang niet altijd onvoorwaardelijk samen. Extreme hitte zorgt regelmatig voor discussies in de keuken. Doe dat raam open!’, roept de een. ‘Laat dicht!’, wil de ander. Het zijn veelgehoorde kreten tijdens warme dagen. En een zelfgemaakte hap inwisselen voor een afhaalmaaltijd blijkt lang niet altijd de ideale oplossing. Tijd dus om te zorgen voor wat afkoeling in de keuken.

Verstandig is om de oven tijdens warme dagen niet te gebruiken. Het geeft veel warmte af. Veel alternatieven beschikken over dezelfde functies als een oven, terwijl ze aanzienlijk minder warmte produceren. Gebruik bijvoorbeeld een (elektronische)kookplaat of grill. Kan je echt niet zonder oven? Doe het dan slim en bereid je lievelingsgerechten op koelere momenten van de dag. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat.

Zorg verder voor een goede luchtcirculatie in jouw keuken. Plaats een ventilator op een strategische plek om lucht in beweging te brengen. Een weloverwogen investering in een ventilator zal jouw kookvreugde enorm vergroten. Zo bestaan er tafel-, vloer-  en plafondventilatoren. Ook niet onbelangrijk is om te kijken naar het geluidsniveau. Want niks is zo vervelend als overmatig geluid van een draaiende fan.

Het is raadzaam om in te spelen op warme dagen. Bijvoorbeeld door een aantal salades te maken zodat je deze eenvoudig uit de koelkast of diepvries kan halen wanneer dat nodig is. Denk out of the box en probeer eens iets nieuws. Koude maaltijden kunnen voedzamer en lekkerder zijn dan warme maaltijden en je hoeft helemaal niks op te warmen. 

Extra tip….

Beschik je een tuin of terras? Dan zet je simpelweg de BBQ aan. Maar ook als je niet over een stukje ‘buiten’’ beschikt zijn er tal van mogelijkheden. Zo zijn er in veel steden BBQ- en picknickvriendelijke plekken te vinden. Informeer bij jouw gemeente waar je je barbecue mag aansteken.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips om je keuken (en hoofd) koel te houden. 

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons contactformulier

54321
(6 votes. Average 4.67 of 5)