Veel leerlingen krijgen kookles. Basisvaardigheden staan daarbij voorop. Maar voor een (iets) gevorderde koker is het natuurlijk erg leuk om allerlei recepten te leren kennen. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Soms door de ingewikkelde instructies en vaak door de (haast oneindige)lijst aan ingrediënten. Onze kookdocent geeft raad: probeer eens te koken zonder recept.

Veel mensen willen (beter) leren koken. Maar al die recepten maken het onwijs ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld een pastagerecht met de volgende instructies:  voeg 5 tomaten en 4 eieren toe, een snufje paprikapoeder, 4 blaadjes basilicum en om het af te maken 1 eetlepel edel gistvlokken. Niet heel spannend maar toch denk je dan wat zijn edel gistvlokken nou weer….

Er bestaan tal van bekende recepten. Maar door het koken van een recept leer je niet het verhaal erachter. Je maakt simpelweg een maaltijd. Niets meer, niets minder. Je weet niet waarom je bepaalde stappen zet. Het is onduidelijk welke smaken ingrediënten afgeven en soms wordt gebruik gemaakt van ingrediënten die sommige mensen afschrikken vanwege de prijs of exclusiviteit. Soms zijn deze producten nodig om te zorgen voor de juiste smaak maar vaak zijn er ook alternatieven. Neem risotto. Je kunt witte wijn gebruiken, terwijl witte druivensap een vergelijkbaar effect heeft.  Nog zo eentje: truffels. De prijs in de winkel liegt er niet om. Als substituut kun je gebruik maken van (goedkopere) champignons.  Saffraan: als alternatief is kurkuma een aanrader. En voor vanille? Kun je best tonkabonen overwegen, is een beetje vanille, rumachtig. En voor edel gistvlokken? Kun je kaas gebruiken of helemaal niets.

Voor foodlovers onder ons klinkt het allemaal heel logisch. Voor beginnende koks zeker niet. Maar vaak geldt: gewoon doen. Als er staat dat je 1 peper moet toevoegen en je voegt er 2 toe, zal het een stuk pittiger worden. Ja, en dat verschil proef je. Maar is het gerecht daardoor mislukt? Nee, Iedereen heeft immers een andere smaakvoorkeur. Durf daarom vooral buiten de lijntjes te kleuren. Off-piste te gaan.Het is vaak een kwestie van proeven. Wat vind je lekker en wat niet. Natuurlijk moet je nu niet gelijk met het zout- of suikerpotje gaan strooien.  Maar probeer eens te koken zonder recept en je zult versteld staan van de mogelijkheden.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons contactformulier

54321
(1 vote. Average 5 of 5)